zondag 30 mei 2021

Lekker, een retourtje Monnickendam

Tocht: 36 mijl

Totaal: 39,5 mijl

Oma Wobke en Piet wilden graag de boot zien. Door corona en de winter hadden ze Dory nog nooit kunnen bewonderen in het echt. De foto's spraken meer dan boekdelen, maar ja, op een boot is toch anders dan naar een foto kijken. Oma (de moeder van Marieke en de oma van Joosje en Sam) en haar man (sinds 1 jaar) Piet wonen in Amsterdam, dus 16 minuten rijden ongeveer van Monnickendam.....en laten we daar nu gratis kunnen liggen in de zusterhaven van Deko Marina Lelystad.

Vrijdag avond met nog wat stress van het werk, na het avond eten naar de boot, lekker een glaasje, wat lezen, en de kooi op zoeken om van een welverdiende nachtrust te genieten. En zo togen we op zaterdag naar het Markermeer. Zover waren we nog nooit geweest op de plantenbak. Hooguit de Markerwadden.

Even door de sluis (altijd weer even spannend, maar weet je Boem is Ho, daar heb je stootwillen voor). Gelukkig geen boem, of ho en lekker vlot door de sluis. We konden meteen doorvaren, en voor we goed en wel vastlagen in de sluis waren we al geschut en ging de brug open. Langs de hurkende man en ....dan de zeilen omhoog. Dat ging gelukkig wat vlotter dan gisteren. 







In een paar uur, lekker halve wind naar Monnickendam gevaren. Het plekje was al gereserveerd door onze eigen havenmeester Marcel (en gelukkig net op tijd, want het scheen al vol te zijn voor grotere schepen). Wel lastig aanleggen als je een 10 meter box verwacht en je komt in een 14 meter box te liggen....met net iets te korte lijnen......

Met een vaartje van 3 tot bijna 6 knopen was het heerlijk toeven op het water....en voor dat je het weet is je kop verbrand; veel zon, nog niet zo warm en natuurlijk nog niet vol op gesmeerd.......

In de haven waren Wobke en Piet er in een half uur. Dory bewonderen, een glaasje drinken op de boot en maar eens kijken of er plaats is op een van de inmiddels geopende terrassen. En zowaar het geluk lachte ons weer toe, dus heerlijk een glaasje wijn en een lekkere maaltijd en daarna ieder zijns weeg.


Op zondag verse broodjes gebakken in de oven, en na een heerlijk ontbijtje rustig de haven maar weer verlaten. (nog even ruzie met een plaatselijk Duitser die het toch erg vervelend vond dat oma zijn keukentrapje even had gebruikt........maar ja als dat ding los ergens staat....het gezegde is toch "Mein kuil jouw Kuil....toch?) 

Op de Gouwzee was het, na scherp linksaf, heerlijk halve wind zeilen. Wel een rif gezet want de wind ging toch richting 4 bft begreep ik, en dan zeilt Dory toch wat relaxter. En zo ging het met flinke snelheid (steeds 5 a 6 knopen) weer naar Lelystad. Door de sluis, en weer terug in onze vertrouwde Deko haven. En dan bellen je kinderen of ze even mogen borrelen in de haven bij "Gusto"....dan zijn zij wel de BOB.....

En binnen een uur zit je gezellig met je lieverds te genieten van een hapje en een drankje, een zonnetje en het mooie uitzicht, en lieve mensen om je heen.

Het eerste avontuur van 2021 zit er op, we zijn 38 mijl verder op naar de volgende 20.000




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Varen 2023

  11 juni met Marieke 22 mijl rondje Ijsselmeer 3 juni met Maarten 20 mijl Richting Urk...Genua ging niet in dus maar terug