donderdag 12 augustus 2021

Markerwadden

Tocht: 14 mijl
Totaal: 164


Omdat matroosje Joosje nog nooit op de markerwadden was geweest kon ook dit tochtje niet ontbreken tijdens de zomeravonturen met Dory. Nu is dit niet eens zo heel bijzonder dat iemand nog niet op de Markerwadden is geweest want dit mooie natuurgebied bestaat pas een aantal jaren. Nieuwe eilanden, beheerd door natuurmonumenten waar ze de natuur haar gang hebben laten gaan. Je kunt er prachtig wandelen, maar voor ons gold deze dag een lekker luie dag op t strand. 

Marieke en ik waren al op de boot, omdat we de vorige dag al lekker even gezeild hadden, en Joosje kwam om 9 uur de steiger op lopen. Snel alle zeilen klaarmaken, afvaren, door de sluis en zeilen maar. 

Met windkracht 2 tot 3 gaat dat met Dory uiterst aangenaam, en met flinke snelheid (5 tot 6 knopen).



In het kleine haventje van de Markerwadden si het altijd erg druk in de zomermaanden, dus was ons plan om rond 10.30 aan te komen, als de meesten al weer vertrekken. En ook dit jaar was het geluk aan onze zijde.....we hoefden maar een rondje in de havenkom te varen en de havenmeester dirigeerde ons naar een fijn plekje aan de steiger. Even je daggeld betalen (waarmee je het goede doel tevens sponsort) en maar lekker even naar het strand. Bij terugkomst (ik vind 30 minuten op het strand liggen, mijn tenen in het water laten gaan, meer dan genoeg strandleven) lag er een flink motorjacht naast ons. Het waren twee oudere stellen, die vroeger gezeild hadden ..... vandaar de naam van het schip "Zonderzeil". Na een paar uur daar heerlijk te toeven, werd het drukker en drukker, en moest de havenmeester vooral nee verkopen aan passanten. Een bootje had geluk en mocht nog als 2e liggen. Vrienden wilden komen en of die langszij mochten (3 dik liggen). De havenmeester uiterst correct dat maximaal 2 dik toegestaan was ....... Een dikke discussie volgde.... Het verbaast me dan toch steeds maar weer dat mensen hun eigen regels willen volgen, en niet zich willen aanpassen aan de regels die in dit haventje gelden. Natuur, milieu staan immers voorop. Je hoort mensen klagen dat er geen stroom is, geen afvalbakken ..... terwijl dit overal wordt aangegeven, ook op de site van de Markerwadden......ach ja, lezen is ook een kunst.



Gelukkig gingen wij weer huiswaarts waardoor de vrinden toch nog een plekje hadden. De buurman van Zonderzeil voer ons even rond (want wij lagen tegen de kade) en de trossen konden los en varen maar weer. Iets minder wind, maar gelukkig maar een anderhalf uur varen. Door de sluis, en zo de haven in varen. Wat liggen we toch gunstig daar in de Deko-haven.

14 mijl gevaren, op naar de volgende 20.000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Varen 2023

  11 juni met Marieke 22 mijl rondje Ijsselmeer 3 juni met Maarten 20 mijl Richting Urk...Genua ging niet in dus maar terug