zondag 5 september 2021

Zeilen en Zandvoort

Tocht: 14 mijl
Totaal: 205 


En gelukkig was daar de weersvoorspelling. De nazomer zou beginnen, een lekker zonnetje en een fijne bries. Dus op de dag dat Zandvoort oranje kleurde, niet door het Sahara-zand maar door de grote schare F1-fans, zaten wij lekker op het water, om natuurljk om 3 uur ook even de "quali" te zien. Hoe een grote fan ik ook ben van de F1 (iedereen heeft toch een Guilty Pleasure) het steekt me dat daar 70.000 mensen rond mogen hupsen, terwijl concerten niet zouden kunnen. Alsof men zich daar echt anders zou gedragen. 

Maar, op zaterdag morgen waren Marieke en ik lekker bij de boot. De yup-duister naast ons was met net weer iets te luide muziek druk zijn boot aan het ontdoen van de vogeluitwerpselen en ook erg druk bezig om zijn vrinden alles uit te leggen. Volgens mij is het gewoon een emmer water pakken met wat zeep en een borstel en poetsen maar. Menig ketelbinkie of dekmatroos heeft dit in zijn of haar leven mogen doen. "Schrobben jongen, dan wordt je ooit nog kapitein". Gelukkig was ik in een kwartiertje klaar, had Marieke de zeilen al zeilklaar gezet (hoezen van de Genua en het grootzeil) en had de motor al een paar minuten warm gedraaid....en konden we lekker de rust van het water opzoeken. Unser Yup-nachbarn zou naar Enkhuizen en Hoorn varen en weer terug.



De wind kwam uit de richting van Urk, ongeveer, dus het zeil was snel omhoog. Er zatnog een rif in van vorige keer, toen ik met Collin het wilde water had opgezocht, en dat was geen overbodige luxe. Voorspelling en feit liggen niet altijd op een lijn. Het trok toch aan richting 5 en om het toch lekker relaxt te maken, opdat we nog heerlijk de week van ons konden af praten, ook nog maar even de Genua een beetje ingerold. En ook zo hadden we met gemak dik 5 knopen. Lekker halverwege Urk maar weer omgedraaid en met een ruime wind toch maar de terugweg aangevangen. 

Lekker in de haven rustig nog wat nagenieten van het prachtige weer, een biertje erbij. Oh wat is het toch fijn om op het water te zijn (en Max de pole-position te zien pakken).

14 mijlen op de teller, op naar de volgende 20.000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Varen 2023

  11 juni met Marieke 22 mijl rondje Ijsselmeer 3 juni met Maarten 20 mijl Richting Urk...Genua ging niet in dus maar terug