donderdag 5 augustus 2021

Driedaagse zeiltocht met Dory: dag 3 Hoorn - Lelystad

Tocht: 17 mijl
Totaal: 135

Na een eenvoudig doch voedzaam ontbijt, nog even koffie drinken op het terras in de Grashaven, alwaar een mooie hommel aan het genieten was van de aanwezige plantjes. 



Vandaag zou de wind lekker gunstig staan. We zouden precies in een rak naar Lelystad kunnen varen. Aangezien we vroeg wakker waren, het weer prachtig, de wind 2 tot 3, voeren om een uur of 10 de fijne Grashaven uit. Uit de haven meteen maar de zeilen gehesen, en lekker onderweg. Maar het ging steeds trager en trager....het stond vol met plantjes....fonteinkruid. Zoals de hommel kon genieten van haar plantje, zo waren wij toch minder gecharmeerd van dit plantje.
We haalden soms net 1.6 knopen. Uiteindelijk waren we uit het veld (en dat duurde nog wel even) om toch maar even voor anker te gaan, en het water (18 graden brrrr) in te gaan. Van de kiel kreeg ik het niet af, want ik had geen duikbril, maar gelukkig was het roer nu wel verlost van deze waterplant. 
Zeilen omhoog en gaan....het leek iets sneller te gaan. Toen maar "flossen". Een truc die ik had gelezen op zeilen.nl. Met een lijn met wat knopen erin, onder de boot doorgaan en heen en weer halen.
Daarna leken we 4 tot 4.2 knopen te halen, maar echt soepel leek het niet te gaan. Gelukkig kwamen de zendmast van Lelystad en de zittende man steeds dichterbij. Een beetje donkere lucht dreigde, maar dat zou toch maar een paar druppels zijn ..... toch.....
En bij het aanvaren van de sluis brak de hemel open. We konden nog net een regenjas aan doen, maar waren in een mum van tijd helemaal doorweekt. Gelukkig konden we snel mee in de sluis, waar weinig schepen lagen .... wat een bui allemaal al niet doet. 17 mijl gevaren, en een eindeloze tijd erover gedaan. Markermeer voorlopig maar even links laten liggen (althans de westkant). 



Al met al een heerlijk in drie dagen 50 mijl gezeild. Op naar de volgende 20.000 mijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Varen 2023

  11 juni met Marieke 22 mijl rondje Ijsselmeer 3 juni met Maarten 20 mijl Richting Urk...Genua ging niet in dus maar terug